Pitanja i Odgovori u Vezi Kupovine Nekretnine u Turskoj!

Pitanja i Odgovori u Vezi Kupovine Nekretnine u Turskoj

Boravišna Dozvola

Stranci koji žele boraviti u Turskoj duže od dozvoljenog bezviznog režima moraju se nužno obratiti migracijskoj službi kako bi dobili dozvolu boravka.

Služba za migracije pruža \ "boravišnu dozvolu za strance“ \ kako bi legalno boravili u Turskoj.

Dozvola boravka je dokument koji vam omogućava legalan život u Turskoj između 1 i 2 godine bez napuštanja zemlje. Ikamet se može izdati na godinu ili dvije - na vama je. Tada se može produžiti koliko god puta želite. U zemlji je nemoguće raditi na takvoj dozvoli boravka, ona je ilegalna i prijeti deportacijom (ali radnu dozvolu možete dobiti zasebno). Dokument je karta - zove se ikamet.

Stranci koji imaju važeću dozvolu boravka mogu ući i napustiti zemlju s postojećim dokumentom bez ikakvih ograničenja tokom perioda važenja dozvole.

Ako imate svoju imovinu u Turskoj, ovo će vam olakšati dobivanje boravišne dozvole, ali vam ne daje pravo da je automatski dobijete.

Drugim riječima, ako imate stan u Alaniji (ili nekom drugom dijelu Turske), bit će vam lakše dobiti boravišnu dozvolu nego samo iznajmiti nekretninu. Vlasnici nekretnina u Turskoj dobit će dugoročnu dozvolu boravka (najmanje 1 godinu).

( boravišna nije potrebna da bi postali vlasnik nekretnine).

Kakvi su troškovi održavanja i porezi?

Godišnji porez 0.3% od procjenjene vrijednosti ili 1% ukoliko nemate Iskan (upotrebnu dozvolu) za Vaš stan.

Troškovi održavanja zavise od objekta, koje dodatne sadržaje i servise ima, koliko stanova u kompleksu itd. i obično iznose cca od 15-60 eura mjesečno. Plaćanje ovih troškova pokriva vaše korištenje svih zajedničkih prostorija i sadržaja, uređivanje i čišćenje objekta i okoline, sigurnost i video nadzor.

Ekstra troškovi koji ne ulaze u cijenu stana:

Ekspertiza - procjena vrijednosti stana cijena ovisi o hitnosti.

Tapu - vlasnički list se plaća 4% od procijenjene vrijednosti

Iskan - cıjena na upit

Priključci na el. Energetsku mrežu i vodosnadbijevanje su od 50 do 120 eura.

Ko može kupiti nekretninu u Turskoj?

Državljanima 129 zemalja je dozvoljena kupovina od Maja 2012 bez ikakvih restrikcija. Tu spadaju između ostalih sve evropske zemlje, SAD, UK, Australija, Novi Zeland...

Državljani nekih zemalja (Irak, Iran, Palestina između ostalih) imaju restrikcije na kupovinu zemljišta za uzgoj voća i povrća i moraju izvaditi posebnu dozvolu.

Neke zemlje imaju restrikcije i posebne uslove na kupovinu nekretnina (Jordan, Izrael, Fiji, Maroko, Egipat, Afganistan...) ali ako ispunjavaju uslove kupovina je moguća.

Državljanima Sirije, Armenije, Sjeverne Koreje, Kube, and Nigerije nije dozvoljena kupovina.

Kada kupite niste samo vlasnik stana nego i zemlje na kojoj je objekat izgrađen.

Koje garancije ima kupac ako građevinska kompanija ne završi izgradnju?

Unatoč utvrđenom roku za isporuku nekretnine, ako prijenos bude odgođen iz razumnih razloga koje je potvrdila tvrtka (prodavac), Prodavac će dobiti dodatni period od 1 (jedan) mjesec, bez kazne.

Ako Prodavac, u nedostatku gore navedenih razloga ili više sile, stan ne osigura na vrijeme, tada se obvezuje kupcu platiti najamninu za razdoblje odgode ili osigurati stan za život za ovaj period.

U slučajevima kada je kašnjenje uzrokovano višom silom, gornje obveze su nevažeće. Prodavac ima pravo da ne plati naknadu.

Okolnosti više sile uključuju prirodne katastrofe, opće epidemije, najave djelomične ili opće mobilizacije i zakonska ograničenja izgradnje. Razdoblje od datuma nastanka okolnosti više sile do datuma njihovog dovršetka dodaje se datumu prijenosa. Prodavac mora obavijestiti Kupca o naznačenim okolnostima više sile.

Ako prodavac odluči da navedeni stan ne proda Kupcu, ili da zgradu ne dovrši bez valjanog razloga, tada je dužan vratiti Kupcu iznos primljen od Kupca u cijelosti na temelju potvrda o plaćanju, a koje je Prodavac dužan izdati uz svako plaćanje. Pored toga, Prodavac je dužan platiti dodatnih 10% iznosa koji mu je plaćen, kao kaznu, što je uvijek propisano kupoprodajnim ugovorom.

Kako kupiti stan sa otplatom u ratama?

Neke građevinske kompanije nude beskamatne rate sa različitim uslovima, koji izravno zavise od cijene imovine, visini početnog plaćanja i fazi izgradnje kompleksa. Početna isplata iznosi najmanje 30% troškova stana, rata otplate od šest mjeseci do 3 godine. Kupnja stana u vrlo ranoj fazi gradnje pruža vam mogućnost da dobijete najpovoljnije uslove otplate.

Želim kupiti stan i izdavati ga u mom odsustvu, je li to moguće?

Kada nas pitaju o najmu stana koji planirate kupiti, uvijek savjetujemo da se pogledate situaciju očima potencijalnog gosta: želite li provesti svoj zasluženi, dugoočekivani odmor u takvom stanu?

Na primjer, kupili ste stan u kompleksu koji se gradi u Kargicaku. Kao gost primijetit ćete malu površinu stana i znatnu udaljenost od mora - ljeti 1,5 km pješice do mora na suncu pretvaraju se u 5 km, a to za starije ljude ili porodice s malom djecom nije dobra opcija. Druga opcija je jeftin stan iz druge ruke u starijoj zgradi. Čini se da nije daleko od mora, 200 - 400 metara, ali nema infrastrukture, nije održavan vanjski bazen, bučni susjedi, stanje stana, aparata i namještaja u njemu je također daleko od novog. Naravno, ima nezahtjevnih stanara, ali teško je računati na veliki prihod od najma.

Međutim ako kupite stan u blizini plaže, u kompleksu sa dobrom i dobro održavanom infrastrukturom, novim namještajem. Naravno da je takav stan dosta skuplji ali ćete ga moći puno lakše izdati i za veću cijenu.

Šta je ISKAN?

Postoje dvije vrste ISKAN-a: General Iskan i Personal Iskan. General Iskan je tehnički dokument za izgradnju. Ovaj dokument daje lokalna vlast i dokazuje da je nekretnina dobila sva potrebna odobrenja da se zgrada koristi u stambene svrhe i dozvoljeno joj je da tamo stalno živi. Privatni Iskan za apartmane koje vlasnik kupi zajedno sa Tapuom, a potreban je i za nove registracije struje i vode.

Šta vam nudi EMR Real Estate / Home in Alanya ?

Pružamo sve usluge koje su vam potrebne tokom i nakon kupovine vaše nekretnine u Turskoj. Obrađujemo svu dokumentaciju i nudimo vam usluge prije i poslije kupovine vaše nekretnine.

Mogu li vidjeti nekretninu prije kupovine ?

EMR Nekretnine nude inspekcijska putovanja za svoje kupce. U slučaju da ste kupac snosimo troškove. 

Moram li platiti porez na kapitalni dobitak ako prodajem svoju imovinu?

Prema turskim zakonima, ne morate plaćati porez na kapitalnu dobit ako prodate svoju nekretninu nakon 5 godina vlasništva.

Šta je potrebno od dokumentacije za kupovinu nekretnine u Turskoj ?

Potreban Vam je pasoš ili punomoć ( ovjeren apostile pečatom ) od strane budučeg vlasnika.

Nasljedstvo nekretnine?

Ako nije navedeno drugačije, u slučaju da se nešto dogodi vlasniku vlasništva, vlasništvo automatski nasljeđuje supružnik ili djeca. Da biste napravili bilo kakve izmjene u vezi s vlasničkim pravima, trebate uključiti pravnu pomoć.

Da li ću dobiti pomoć oko opremanja svoje nekretnine ?

EMR Nekretnine nude pomoć pri opremanju vaše nekretnine u Turskoj. Surađujemo s timom iskusnih dizajnera i nudimo vam kompletno opremanje ili personalizirano uređenje interijera.

Mogu li osigurati svoju imovinu u Turskoj?

@Mogu li osigurati svoju imovinu u Turskoj?@ 

Da, nakon što kupite nekretninu u Turskoj, možete je osigurati. EMR Real Estate će vam pomoći pronaći odgovarajuće osiguravajuće društvo.

Koliko dugo moram čekati prije nego što dobijem TAPU / vlasnički list?

Potrebna je aplikacija. 3-5 dana za dobivanje posjedovanja, od dana kupovine nekretnine u Turskoj.

Šta je TAPU?

TAPU je turski naziv vlasništva, što je pravni dokument koji pokazuje da imate sva prava na imovini. Sve nekretnine moraju imati vlasnički list iz zemljišne i matične službe.

Koji su dodatni troškovi za kupovinu nekretnine u Turskoj?

@Koji su dodatni troškovi za kupovinu nekretnine u Turskoj?@ 

Cijena koju vidite na stranici je cijena stana. Na tu cijenu se dodaju troškovi prevoda i prema zakonu Turske provizija kupca u iznosu od 3%.

Kako izgleda zdravstveni sektor u Turskoj?

Turska zdravstvena zaštita sarađuje s tri različite vrste bolnica: javnim bolnicama, univerzitetskim bolnicama i privatnim klinikama. Javne i privatne bolnice ispunjavaju međunarodne standarde u pogledu kvaliteta opreme i specijalističkog znanja. Većina bolnica ima sporazume s međunarodnim osiguravajućim kompanijama.

Kakva je opšta percepcija domaćih prema strancima?

Srdačno dočekati sve goste neodvojivi je dio turske kulture. Možete biti sigurni da ćete se osjećati jednako dobro kao i u svojoj zemlji (ako ne i ugodnije) svaki put kada posjetite Tursku.

Zašto bih trebao kupiti nekretninu preko agenta za nekretnine?

Agenti za prodaju nekretnina su profesionalci koji vam pomažu u kupovini vaše imovine još od 2005 godine. EMR nekretnine su licencirana iskusna kompanija koja vam pruža sve informacije potrebne za kupovinu nekretnine u Turskoj. Sa širokim spektrom nekretnina na prodaju, pomoći ćemo vam da odaberete pravu nekretninu za vas i vodit ćemo vas kroz sve korake postupka kupovine. Uz sve to EMR Nekretnine su Vam garancija prije i nakon kupovine nekretnine.

Loading...